Badania pokazują, że to, w jaki sposób się odżywiamy i jaki styl życia prowadzimy, ma duży wpływ na zwiększenie bądź zmniejszenie ryzyka pojawienia się wielu chorób. Jakie nawyki żywieniowe wprowadzić, by uniknąć chorób dieto- zależnych?
Starzenie się jest procesem naturalnym, ale możemy wpływać na jego przebieg. Jakość życia w dużym stopniu zależy od sposobu odżywiania i rytmu dnia. Trzeba zaznaczyć, że wraz z upływem czasu zmniejsza się m.in. wydzielanie śliny, soków trawiennych, a jelita pracują o wiele wolniej, co wpływa na zmniejszenie wchłaniania składników odżywczych z pożywienia. Do tych nowych warunków trzeba przystosować dietę. Tym bardziej, że to ona w dużej mierze zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób dieto- zależnych, takich jak otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroby układu sercowo- naczyniowego.
W profilaktyce nadciśnienia tętniczego zaleca się stosowanie diety z ograniczeniem sodu. Zalecana ilość soli w diecie to 5 gram na dobę. W Polce ta norma przekraczana jest 3- krotnie.
Jak jeść po ukończeniu 65 lat?
U seniorów, którzy ukończyli 65 lat, zmniejsza się zapotrzebowanie na kalorie i wynosi ono od 1800 do 2000 kcal/ dobę, choć trzeba zaznaczyć, że jest to wartość umowna i zależy wielu czynników, m.in. od aktywności fizycznej i właściwości osobniczych. Choć osoba starsza nie potrzebuje tak dużych ilości energii, jak osoba w wieku zawodowym, to jest zupełnie odwrotnie, jeśli chodzi o zapotrzebowanie na składniki mineralne- tych osoba starsza powinna przyjmować więcej niż osoba aktywna zawodowo. Wraz z minerałami rośnie też zapotrzebowanie na witaminy. I choć osoby w wieku podeszłym różnią się między sobą wiekiem biologicznym, stopniem aktywności fizycznej czy stanem zdrowia i trudno jest opracować uniwersalne zasady żywienia w tym okresie życia, to jednak istnieją trzy filary zrównoważonego odżywiania, które trzeba znać. Są nimi tłuszcze, węglowodany złożone, świeże owoce i warzywa. To na nich powinien być oparty jadłospis.
Tłuszcze- w swojej diecie należy bazować na tłuszczach wielonienasyconych (olej lniany, olej słonecznikowy i inne oleje tłoczone na zimno). Do diety należy wprowadzić ryby, które są źródłem kwasów omega 3. W te kwasy obfitują również zielone warzywa liściaste. Zdrowe tłuszcze znajdziemy też w orzechach, ziarnach słonecznika, sezamu. Należy pamiętać, że pod żadnym pozorem nie wolno na tych tłuszczach smażyć, ponieważ w wyniku utleniania wytwarzają się chorobotwórcze związki. Jedynym olejem roślinnym, na którym można smażyć, jest olej kokosowy (jest to tłuszcz nasycony, a więc nie ulegnie utlenieniu podczas kontaktu z wysoką temperaturą).
Węglowodany złożone- to one są głównym dostarczycielem energii do naszego organizmu, którą w 25% wykorzystuje nasz mózg. Jakość energii, jaką mu dostarczymy, warunkuje jego pracę. Najlepszą energią są węglowodany złożone. Na węglowodany złożone składa się glukoza (która otrzymywana jest po określonych procesach biochemicznych zainicjowanych w naszym organizmie), błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne. Gdzie znajdziemy węglowodany złożone? Muszą to być produkty razowe z pełnego przemiału, ponieważ tylko te produkty są bogate w witaminy z grupy B, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Stawiamy więc na ciemne pieczywo, razowe makarony, płatki owsiane, orkiszowe, jaglane, ryże i inne produkty zbożowe, pamiętając o tym, by pochodziły z pełnego przemiału.
Owoce, warzywa- W diecie powinno znaleźć się jak najwięcej warzyw i owoców. W menu seniora powinny znaleźć się brokuły, awokado, owoce jagodowe (borówki, jagody, ciemne winogrona), warzywa zielone liściaste.
Wiele osób traktuje jedzenie jak środek do rozpieszczania zmysłu smaku, zupełnie zapominając o tym, że żywność ma za zadanie odżywić organizm i uzupełnić go w witaminy i minerały. Trzymając się zasad racjonalnego żywienia nie tylko poprawimy swoje samopoczucie, ale także zdrowie.